Hoera! 5 jaar Crowd and Company

5 Jaar geleden begon ik met Crowd and Company.

Ik begon, omdat ik geloofde (en nog steeds geloof) dat ieder persoon en iedere organisatie wil werken aan beste versie van zichzelf. En dat kwam goed uit, want ik was op dat moment ook op zoek naar de nieuwe beste versie van mijzelf.

Zeg Ben, wat ga je eigenlijk doen?
Helemaal scherp had ik dat plaatje nog niet, maar ik ben gewoon begonnen. Dat roep ik nog steeds: “Verbeter de wereld, begin”. Beginnen is voor veel mensen het moeilijkste dat er is. Ik heb er mijn werk van gemaakt.

Ik ben de afgelopen 5 jaar aan veel dingen begonnen. En heb bijna net zoveel dingen niet afgemaakt. Gewoon, omdat je op een gegeven moment voelt dat het te vroeg, te laat of niet zo leuk is als dat je had bedacht.

Design Thinking
Twee maanden voordat ik mijn contract opzegde werd ik fan van het boek van Marc Stickdorn met de titel “This is Service Design Thinking”.

Design Thinking gaat over Proberen, Leren, Evalueren en Doorgaan.

Maar ook Stoppen. Kill your Darlings.

En dat was de sleutel van mijn succes de afgelopen 5 jaar. Ik heb mijn klanten geholpen om te beginnen met beginnen en om te beginnen met stoppen.

Niet om het stoppen. Maar om te kunnen beginnen met iets nieuws. Want als je nooit stopt met dingen die niet werken dan ontstaat er ook geen ruimte om nieuwe dingen te beginnen. Als je daar een mooi boek over wilt lezen dat raad ik je “Schaarste” door Sendhil Mullainathan en Eldar Shafir aan.

200 uur vergadertijd over!
Toen ik begon met Crowd and Company heb ik mij voorgenomen om 600 uur “waarde toe te voegen voor mijn klanten” en 600 uur te besteden aan alle andere zaken. Dat leek me genoeg. Bij 600 uur andere zaken kun je denken aan administratie, netwerken, bijleren en het ontwikkelen van modellen.

Omdat je als zelfstandig ondernemer niet veel vergadert met jezelf heb je sowieso ongeveer 200 uur per jaar over.

Die 200 uur heb ik geïnvesteerd in het begeleiden van startende ondernemers (bij de Noorderlingen), was ik vaak gastspreker bij Stenden Small Business en Retail Management en gaf ik de leukste gastles op de NHL (Think like a startup).

In die 200 uur per jaar deed ik ook mee aan Serious Innovation, van Bankzitter tot Basisspeler, Erasmus+ en sprak ik heel veel mensen die nu nog onderdeel zijn van mijn netwerk.

Groeien als kool
De afgelopen twee jaar ben ik gegroeid als kool. Vooral mentaal. En zakelijk. Groei heb ik niet aan mijzelf te danken maar aan mijn opdrachtgevers. Die met de meest fantastische vraagstukken naar me toe kwamen. En het werd hoog tijd om uit huis te gaan.

Samen met Wopke van der Zee van Juntar verhuisde ik naar de ‘Westerparkstaete’ in Leeuwarden waar we een ruimte hebben waar we sessies met grote groepen kunnen organiseren, waar we rustig kunnen werken en waar we onrustig kunnen worden van alle wilde ideeën die we hebben.

En hoe nu verder? 
Helemaal exact weet ik dat niet. Wat ik wel weet is dat het verder gaat. En dat ik nog steeds slimme dingen verzin waar je bij staat om vraagstukken te beantwoorden op het gebied van Strategie, Organisatie en Merk. Met mensen die willen samenwerken. Op hun eigen voorwaarden. Want ik ben overtuigd van de kracht van kennisoverdracht in een netwerk van professionals. Dan zal dat wel “het businessmodel” zijn 😉

Ik ben ook nog steeds op zoek naar uitdagingen in de Zorg en in Educatie (zie nieuwsbrief 2013 – van ziekenhuis naar beterhuis). Want daar is nog heel veel te doen.

Copy. Paste. 
En ik ga mijn kennis overdragen aan iedereen die dat maar wil. Daar is blijkbaar behoefte aan, gelet op het grote aantal vragen dat we krijgen in de trend van “Hoe kunnen wij leren wat jij doet?”.

Samen met Wopke ben ik nu druk bezig met het ontwikkelen van een aantal masterclasses, dat is voor later dit jaar.

Op die manier willen wij onze kennis overdragen en zoveel mogelijk mensen leren hoe ze de beste versie van hun organisatie en van zichzelf kunnen realiseren. En ja, daarmee maak ik mijzelf een beetje overbodig.

Dat biedt me dan weer mooie gelegenheid om ergens mee te stoppen.

En om weer ergens mee te beginnen.

Bedankt. Prettige vakantie.

En blijf niet te lang met je goede idee rondlopen!

Ben