“Er zijn geen banen, maar er is wel heel veel werk”

Op pad met jongerenwerkers: Een roadtrip naar Cadca (Slowakije)

De afgelopen dagen reed ik via 5 landen naar Cadca in Slowakije op uitnodiging van ‘de Plannenmakers’ en ‘Keric’, een vrijwilligersorganisatie die Engelse les geeft aan kinderen.

Beide organisaties zijn onderdeel van een netwerk dat bezig is om hun programma ‘Ideas into action’ verder te volmaken. Het programma wordt ondersteund door fondsen uit het ‘Erasmus+’ programma van de Europeese Gemeenschap.

Ik reed niet alleen. Samen met twee tot dan onbekende jongerenwerkers van Wellzo Leeuwarden en Ritske legde ik in 4 dagen 2500 kilometer af in 28 uur. Tot woensdag kende ik alleen Ritske. Nu ken ik ook Marina en Sofie. En ik had het voor geen goud willen missen. In 28 uur heb ik bijna alles geleerd over opbouwwerk, uitdagingen in het leven, uitdagingen op straat, outreach en de fantastische koffie van Mc Cafe.

Ik verzeker je … na 28 uur en twee dagen hard werken ben je geen onbekenden meer voor elkaar. Alleen dat al is een onbetaalbare ervaring.

Uitdragen en aanjagen van ondernemerschap

Het Erasmus+ programma is er op gericht om ondernemerschap te bevorderen binnen de EU. Internationale partners schrijven daarvoor een projectplan dat is opgedeeld in routes en binnen die routes worden methodes, workshops en sessies ontwikkelt waarmee wordt uitgelegd wat ondernemerschap is en hoe je kunt beginnen met ondernemen.

Iedere van de vijf partners binnen het programma organiseert binnen een bepaalde periode een sessie in zijn land waar alle partners samenkomen. Voorwaarde is dat bij die bijeenkomst de bezoekende partners minimaal twee gasten uit het werkveld meenemen.

Een andere voorwaarde is dat de methodieken die worden gebruikt daarna publiekelijk toegankelijk worden gemaakt. Aan het einde van het programma is er een nieuw netwerk ontstaan van mensen die elkaar aan het einde van het programma kennen en kunnen helpen. Een praktische en prachtige manier om het merk ‘Europa’ te laden!

Om je een indruk te geven van de aanwezige nationaliteiten tijdens de sessies: Engeland, Frankrijk, Vietnam, Nederland, Tsjechië, Oostenrijk, Bolivia, Zuid Afrika, Roemenië.

“If you have an apple and I have an apple and we exchange these apples then you and I will still each have one apple. But if you have an idea and I have an idea and we exchange these ideas, then each of us will have two ideas.”

Er is een groot tekort aan ‘Vaste banen’. En dat zal wellicht nooit meer anders worden. In onze maatschappij zullen veel vaste (saaie, repeterende) banen zullen worden geautomatiseerd en er zullen beroepen verdwijnen.

Er is wel heel veel werk. En dat is een mooi inzicht om mee aan de slag te gaan.

De volgende stap is dat die mensen binnen hun eigen organisatie het programma gaan uitdragen zodat in die organisaties nog meer mensen toegang hebben tot de methodes, workshops en sessies om die vervolgens lokaal kunnen inzetten en daarmee ondernemen als volwaardig alternatief van ‘een vaste baan’ te stimuleren.

Delen vermenigvuldigt. Dat is de kern van Erasmus+

“Om te starten met ondernemen heb je geen geld nodig”

Alleen een idee. Een vaardigheid. Een overtuiging. Of een reden.

Als je daarna op zoek gaat naar mensen die hun kennis en vaardigheden willen inzetten dan kun je samen beginnen. Dat klinkt voor veel mensen heel raar. ‘Heb je dan geen verdienmodel nodig?’ …

Ja. Maar waarde zit niet alleen in geld. Kennis, samenwerking en heel veel andere zaken vertegenwoordigen ook waarde die niet in geld is uit te drukken en misschien nog wel waardevoller is. Geld verdienen is geen reden. Dat is een resultante. En daar zit de sleutel.

“The art of the start”

Het programma heet ‘Ideas into Action’. En dat sluit naadloos aan bij mijn lijfspreuk ‘Verbeter de wereld, begin!’. Goede ideeën genoeg, maar het gaat om het starten. De eerste opdracht is: praat met ondernemers om je te laten inspireren. De basis van het programma begint bij de definitie van het woord ‘ondernemer’.

Als je mensen vraag wat een ondernemer is dan volgen vrijwel altijd de grote voorbeelden der aarde zoals Richard Branson, Bill Gates en Steve Jobs. Tel daarbij op de resultaten die deze mensen geboekt hebben en veel aspirant-ondernemers haken al af met de gedachte ‘maar dat kan ik helemaal niet’, en dat is vaak nog waar ook.

Tijdens de introductie van het programma proberen we dat paradigma te doorbreken door voorbeelden te laten bedenken van ondernemers in de buurt. De loodgieter is ook een ondernemer. De bakker ook. Dat maakt het een stuk overzichtelijker. En toegankelijker.

Waardecreatie

Vervolgens kijken we hoe je kunt beginnen zonder kapitaal. Wat kun je zelf, wat kunnen anderen en hoe kun je dat bij elkaar brengen. Stel, je wilt een schildersbedrijfje beginnen en je krijgt een leuke opdracht. Om die opdracht uit te kunnen voeren heb je verf nodig, alleen daar heb je geen geld voor.

Je kunt geld lenen (kost geld) maar je kunt ook je opdrachtgever uitleggen dat je een startende ondernemer bent en dat je graag 50% van de rekening vooruit betaald wilt hebben zodat je je materialen kunt kopen en kunt beginnen.

Daarmee is je probleem opgelost en kun je aan de slag. Hoewel het zo eenvoudig is worden de meest voor de hand liggende oplossingen vaak over het hoofd gezien. En daarom was ik uitgenodigd. Ik verzin slimme dingen waar je bij staat en dat is niet onopgemerkt gebleven.

‘Think like a startup’.

Ik ben onderdeel van verschillende netwerken waar we kennis uitwisselen. Ik geef les op HBO scholen over ondernemerschap, service design en design thinking en ben zelf ondernemer.

Ik maak onder anderen gebruik van het open-source programma ‘Think like a startup’. Dat open-source programma kun je gebruiken en delen, mits je er iets aan toevoegt. Die toevoeging varieert van het vertalen van het programma in je eigen taal tot en met het bouwen van nieuwe modules.

Tijdens de tweedaagse heb ik het programma geïntroduceerd en heb zelfs een echte startup-case van een deelnemer door de groep uit laten werken. Die uitwerking is direct bruikbaar. Simpelweg door gebruik te maken van de kennis van de groep en het programma hebben we ter plekke een startende ondernemer in de startblokken gezet. Proof of the pudding is in the eating.

“Where the hell is Matt” *)

In de groep zat ook een dame uit Zuid Afrika. Zij wilde de hele wereld zien. Dit was haar begin. Ze wist niet hoe ze het kon financieren. Ik heb haar op het spoor gezet door mijn kennis over Matt Harding te delen. Matt reist de hele wereld over op uitnodiging van mensen. Hij doet niets bijzonders. Of toch wel … Hij verbindt mensen met een dansje. Mensen die elkaar nog nooit gezien hebben. Dat ziet er ongeveer zo uit:

Ik heb er zelf ook dik aan verdiend!

Jazeker. Ik zal geen bedrag noemen. Want dat is er niet. Ik ben vier dagen onderweg geweest. In die vier dagen heb ik 23 nieuwe mensen leren kennen van een aantal landen. Die mensen hebben mij allemaal mooie dingen vertelt over hun land, ondernemen in hun land en hoe zij daar een rol in willen spelen. En ik heb allemaal prachtige lokale gerechten gegeten.

Ik heb daar ook een uitnodiging gekregen om als gastspreker de ‘Global Entrepreneurship Week 2016’ in Lancaster bij te wonen. En als ik daar dan toch ben dan pak ik aansluitend het ‘Startup Weekend’ ook nog even mee. Ik heb er ook heel veel energie voor terug gekregen. En die ga ik weer inzetten voor mijn klanten en netwerk. En zo worden we er allemaal heel erg veel beter van.

Ik heb geen vaste baan

Maar ik heb wel veel kennis en ervaring. En ik ben onderdeel en aanjager van een netwerk van waarde-creatie. En ik voeg altijd iets extra’s toe. Daarom heb ik wel heel veel werk en ik geniet er iedere dag van. En jij? 

 

 

*) meer over “Where the hell is Matt” vind je hier