Wat heb ik in 2014 geleerd van Antonin Panenka?

2014 was het jaar van de doorbraak en ‘de kunst van het groeien’.

De kunst van het groeien

De kunst van het groeien zit in het aangaan van uitdagingen die voor jezelf of je organisatie ongewoon zijn. ‘Disruptie’, ‘Out of the box’, ‘Innovatie’. Er zijn veel woorden voor.

Ik probeer iedere week iets te doen, waar ik van denk ‘dat is niets voor mij’, om er daarna achter te komen dat het mijn blik op de wereld verbreedt, het mijn geest verruimt en ik er veel van leer.

Van ‘wegkijken en ontwijken’ naar ‘uitdagen en aangaan’

Ik ondersteun opdrachtgevers om anders naar situaties te kijken, nieuwe wegen te vinden en daardoor beter te worden. Via dialoog en direct contact. Niet langs de lijn staan, maar direct betrokken bij de spelers, het spel en de emoties.

En dat brengt mij bij de titel van deze eindejaars-nieuwsbrief

Antonin Panenka

Is een voetballer. En hij was goed. Niet bijzonder goed, een onopvallende speler. Hij doorbrak op een heel spannend moment een routine. Tijdens het EK 1976 nam hij een penalty… En dat deed hij zo anders, dat hij ineens beroemd werd.


Ik heb nooit gevoetbald

Wel geijshockeyd. Maar dat telt niet als je kinderen allebei voetballen. Als coach van de E5 vond ik dat trainingen niet aansloten bij de wedstrijden. Dat gaf ik aan en onmiddellijk kwam er de vraag of ik trainer wilde worden.

Ja, ik wil!

Als ik iets constateer dan wil ik ook bijdragen aan de oplossing. Trainer word je niet zomaar. Acht weken zat ik op vrijdagavond van 1830 tot 2230 in de schoolbanken en stond ik op het veld te ballen.

In die acht weken leerde ik hoe je voetbal leuk maakt voor jongens van 8-11 jaar, hoe je ervoor zorgt dat alles loop, lukt, leeft en leert en dat spelplezier de belangrijkste voorwaarde is.

Wat hebben opdrachtgevers daar aan?

Sessies gaan sinds die tijd soepeler. Doordat ik mij anders voorbereid heb ik rust. Veel effectiever en veel productiever. Ik heb mijzelf ge-innoveerd. En daar hebben opdrachtgevers heel veel baat bij.

Wat heb ik daar aan?

Sinds dit avontuur heb ik een frisse blik op een nieuw stukje wereld. Voetbal blijkt heel erg leuk te zijn, ik heb nieuwe inzichten over bewegen, gezondheid en vitaliteit, en ik heb een trainingspak waar ‘Trainer’ op staat. Daar ben ik best trots op ;-).

2014 was het jaar van de doorbraak

Customer Experience Design krijgt een plek in het curriculum van de hogescholen. Het krijgt meer en meer aandacht in het bedrijfsleven en in de zorg. Kortom: de grasmat ligt er groen en sappig bij en ik sta klaar langs de lijn om je te trainen!

Iedereen bedankt voor 2014, speciale dank aan Emiel Kramer van Voetbalschool Panenka, hele fijne feestdagen en tot 2015!

 

Ben

Help jij mij mee in 2015?

Vorige jaar heb ik drie wensen voor 2014 opgeschreven. Daarvan heb ik er niet één gehaald. Dat is maar goed ook, want anders had ik al die andere mooie dingen niet kunnen doen. Voor 2015 heb ik er slechts één die ik echt heel graag wil halen. Help jij mee de onderstaande uitdaging tot een succes te maken?

Uitdaging 2015: Ultieme Patient Experience ontwikkelen in een zorginstelling. Het plan (van ziekenhuis naar beterhuis) ligt er, ik zoek een ambitieuze bestuurder in de zorg die het ook wil gaan doen. Klein beginnen. Samen met patiënten en medewerkers stappen maken.